ßßß Cookit - przepis na Tarta gruszkowa z kremem imbirowo-cytrynowym

Tarta gruszkowa z kremem imbirowo-cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Jak spróbujecie tego deseru, to przeżyjecie coś ekscytującego. Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta z rozpływającym się w ustach rewelacyjnym kremem, po którym zostaje niepowtarzalny smak imbiru i cytryny. Doskonale pasuje na świąteczne przyjęcie..... mniam
składniki na ciasto:
- mąka 275g
- masło 125g
-cukier 1 łyżka
- mielone migdały 100g
- szczypta soli
- 1 jajko
składniki na nadzienie:
- masło 100g
- cukier 100g
- mielone migdały 100g
- mąka 3 łyżki
- amaretto 50ml
- 3 gruszki
składniki na krem:
- serek mascarpone 250g
- cukier puder 50g
- laska wanilii
- starta skórka z cytryny
sposób wykonania ciasta:
Pokrojone w kostkę masło wrzucamy do malaksera wsypujemy mąkę, migdały, cukier, szczyptę soli i dodajemy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30minut do lodówki. Następnie bierzemy się za nadzienie . Miękkie masło, cukier, migdały, amaretto i mąkę dajemy do malaksera i mieszamy na gładką masę. Ciasto wałkujemy i układamy do formy , ugniatamy. Następnie wypełniamy ciasto nadzieniem. Obrane i oczyszczone z gniazd gruszki przekrawamy na połowę i układamy na cieście. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 45 minut. Pora zabrać się za krem . Serek przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, laskę wanilii, drobno pokrojony imbir i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie jednolity krem. Ciasto podajemy delikatnie ciepłe z łyżką kremu. Smacznego :-)
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/12/tarta-gruszkowa-z-kremem-imbirowo.html