Wykonanie

Jak spróbujecie tego deseru, to przeżyjecie coś ekscytującego. Dawno nie
jadłam tak pysznego ciasta z rozpływającym się w ustach rewelacyjnym kremem, po którym zostaje niepowtarzalny smak
imbiru i
cytryny. Doskonale pasuje na świąteczne przyjęcie..... mniamskładniki na ciasto:-
mąka 275g-
masło 125g-
cukier 1 łyżka- mielone
migdały 100g- szczypta
soli- 1
jajkoskładniki na nadzienie:-
masło 100g-
cukier 100g- mielone
migdały 100g-
mąka 3 łyżki-
amaretto 50ml- 3
gruszkiskładniki na krem:-
serek mascarpone 250g-
cukier puder 50g-
laska wanilii- starta
skórka z cytryny
sposób wykonania ciasta:Pokrojone w kostkę
masło wrzucamy do malaksera wsypujemy
mąkę,
migdały,
cukier, szczyptę
soli i dodajemy
jajko. Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30minut do lodówki. Następnie bierzemy się za nadzienie . Miękkie
masło,
cukier,
migdały,
amaretto i
mąkę dajemy do malaksera i mieszamy na gładką masę. Ciasto wałkujemy i układamy do formy , ugniatamy. Następnie wypełniamy ciasto nadzieniem. Obrane i oczyszczone z gniazd
gruszki przekrawamy na połowę i układamy na cieście. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 45 minut.
Pora zabrać się za krem .
Serek przekładamy do miski, dodajemy
cukier puder,
laskę wanilii, drobno pokrojony
imbir i
skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie jednolity krem. Ciasto podajemy delikatnie ciepłe z łyżką kremu. Smacznego :-)
