ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Obok karpia świąteczna specjalność mojego męża.
składniki:
1 duży filet z dorsza
4 marchewki
2 pietruszki
1 duża cebula
3 łyżki koncentratu (najlepiej Łowicz)
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
Rybę kroimy w kawałeczki ok. 2x4cm, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Jak już będzie zeszklona dodajemy marchewkę i pietruszkę. Przesmażamy wszystko przez ok. 5-7 min. a następnie dolewamy szklankę wody, wrzucamy ziele i liść laurowy, zmniejszamy gaz i dusimy na małym ogniu ok. 20 min. (do miękkości).
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dokładnie mieszamy.
Warzywa odkładamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Na talerzu układamy najpierw warstwę warzyw, potem ryby i znów warstwę warzyw.
Gotowe:)
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2014/01/ryba-po-grecku.html