Leczo to jedno z moich ulubionych letnich dań. Każdy robi je inaczej i zawsze dobrze smakuje. Czy z kiełbasą, mięsem mielonym, jajkiem czy w wersji wegetariańskiej. Składnikiem koniecznym jak na danie węgierskie przystało jest papryka, składnik mięsny dodaje daniu sytości a w wersji light stanowi świetny dodatek do mięs.składniki mojego dzisiejszego leczo:1 duża cukinia1 duża papryka czerwona1 duża papryka zielona1 duża papryka żółta2 duże pomidory2 cebule300g mięsa mielonegoząbek czosnkuSiekamy cebulę i papryki w kostkę. Do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy cebulę na złoty kolor, dodajemy paprykę i dusimy pod przykryciem 15-20min.W tym czasie na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu wysmażamy mięso mielone dodając wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodajemy do papryki. Na koniec wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i dusimy jeszcze 10-15min.Doprawiamy do smaku pieprzem i wegetą.Smacznego!