Wykonanie

Składniki:Ciasto:1 szklanka
mąki pszennej1
jajko0.5 łyżeczki
proszku do pieczenia75 g
masła lub
margaryny1 łyżka
cukruewentualnie jeśli będzie potrzeba 0,5 - 1 łyżka
śmietanyZ podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania
sera.Składniki na
ser:500 g
twarogu3
jajkaszklanka
cukru0,5 kostki
masła lub
margaryny2 łyżki budyniu
śmietankowego lub
waniliowegokilka kropel
zapachu cytrynowego1 - 1,5 szklanki umytych i oczyszczonych
jagódBiałka oddzielić od
żółtek.
Masło lub
margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu.
Ser przepuścić przez praskę. Dodać
żółtka,
cukier,
budyń, zapach. Wszystko zmiksować, następnie dodać rozpuszczoną
margarynę lub
masło.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do
sera i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać na gładką masę. Na sam koniec dodać
jagody i delikatnie wymieszać.Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto (można całe lub zostawić trochę na wierzch na kratkę tak jak u mnie). Na ciasto wylać
ser, przykryć ewentualnie resztą ciasta.Piec 70 minut w temperaturze 150 stopni.Po upieczeniu wyjąć i odstawić do wystygnięcia.Gdy będzie już chłodne można polać rozpuszczoną
czekoladą.

