Bohaterami dzisiejszego postu są szparagi. Dlaczego? Bo właśnie mamy ten czas kiedy szparagi są dostępne. Zielone czy białe, jakie chcemy. Ja dzisiaj mam dla Was danie z zielonych szparagów. Powstało w oparciu o przepis z gazety biedronkowej "Smaki życia". Lekko zmodyfikowałam przepis pod siebie oraz pod liczbę osób.Składniki:1 pęczek szparagów (ok.400 g)4 małe ziemniaki1 średnia cebula3 ząbki czosnkubulion/ woda ja dałam na okoew. sól i pieprz do smaku2 łyżki oliwy1 opakowanie krewetek (19 sztuk)2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliwekCebulę i czosnek siekamy i podsmażamy w garnku na oliwie. Następnie dodajemy bulion/wodę (tyle ile chcemy, tak aby zupa była kremowa) i ziemniaki. W międzyczasie myjemy i obieramy szparagi. Kroimy na mniejsze części. Gotujemy bulion z ziemniakami aż lekko zmiękną, następnie dodajemy szparagi. Gotujemy do miękkości i następnie miksujemy.Krewetki obieramy i podsmażamy wraz z przetartym czosnkiem kilka minut na oliwie z oliwek.Smacznego!