ßßß
Kolejny przepis który musiałam przetestować na moim blogu. Przepis pochodzi z bloga "moje wypieki", jednak w oryginalnym przepisie użyty jest karmelizowany rabarbar, ja natomiast z braku rabarbaru użyłam dżemu z czarnej porzeczki który ostatnio robiłam. Najważniejsze w nadzieniu tych drożdżówek jest zachowanie równowagi pomiędzy słodkim, kwaśnym i prawie niewyczuwalną pikantną nutą jaką daje imbir. Dla ułatwienia można użyć gotowego budyniu waniliowego - najlepiej z prawdziwą wanilią.Składniki na 12 drożdżówek:500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)300 ml mleka100 g roztopionego masła1 jajko20 g świeżych drożdży (w oryginalnym przepisie można zamienić je na 10 g suszonych, ale ja nie próbowałam)2,5 łyżki cukruszczypta soli (tj. 1/4 łyżeczki)Składniki na budyń:300 ml mleka3 żółtka50 g cukru waniliowego20 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanejSkładniki na kruszonkę:1/2 szklanki mąki pszennej tortowej5 łyżek cukru1 łyżeczka zmielonego imbiru60 g roztopionego masłaDodatkowo:dżem z czarnej porzeczki 150 - 200 g (lub dżem z jakichkolwiek kwaśnych owoców)1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniemWykonanie:Drożdże wymieszać w 100 ml ciepłego mleka (nie gorącego) i dodać łyżkę cukru, następnie chwilę poczekać, aż drożdże ruszą (pojawią się bąbelki, piana itp.) Zaczyn mamy gotowyMąkę wymieszać z zaczynem i pozostałymi składnikami (oczywiście jeżeli zrobimy zaczyn to do mąki dodajemy tylko 200 ml mleka i 1,5 łyżki cukru). Wszystkie składniki dobrze wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne (całe wyrabianie ciasta trwa ok. 20-30 min). Ciasto uformować w kulę i włożyć w lekko wysypaną mąką miskę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości (ok. 1,5 godz.)Budyń: W naczyniu zmiksować 100 ml mleka z resztą składników. Pozostałe 200 ml mleka doprowadzić do wrzenia, następnie dodać zmiksowaną mieszankę i zagotować jak jak budyń z torebki, cały czas mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu. WystudzićKruszonka: Wszystkie składniki wyrobić pomiędzy palcamiDwie płaskie blachy (te od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczeniaJak ciasto wyrośnie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Uformować kulki - bułeczki, następnie ułożyć na blachach w sporych odległościach (ja ułożyłam 6 na jednej blasze). Pozostawić drożdżówki do ponownego wyrośnięcia. (ok. 40 min.)Po drugim wyrośnięciu w każdej drożdżówce zrobić wgłębienie za pomocą dna szklanki (prawie do samej blachy), w każde zagłębienie nałożyć 1-2 łyżki budyniu i 1-2 łyżeczki dżemu porzeczkowego. Następnie posmarować brzegi drożdżówki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać kruszonką.Piec w temp. 190 C ok. 20-25 min. Drożdżówki wystudzić na kratce.SmacznegoZdjęcia miały być na każdym etapie tworzenia drożdżówek niestety baterie padły w aparacie:-/
