Wykonanie

Szybki sposób na zwalczenie 'głoda na słoda'.
Ciasto francuskie znowu gotowe (Wojtek, nie czepiaj się!), ale trochę mnie odrzuca konieczność kilkakrotnego wałkowania. Ale kiedyś się za to zabiorę, na pewno. Może w wakacje. Może nie, zobaczymy :DJeśli chodzi o to, czego użyć jako farszu - pełna dowolność. Mnie naszła ochota na
jabłka, miałam mus, dokroiłam trochę świeżych, ale równie dobrze można wykorzystać jakiś
dżem (im gęstszy, tym lepiej),
brzoskwinie z puszki,
banany z
czekoladą (za słodko dla mnie)... Co Wam przyjdzie do głowy (tylko pamiętajcie, że rzadki farsz z dużym prawdopodobieństwem będzie wypływał, przez co ciasto dłużej będzie się piekło).Przepis- rolka lub dwie gotowego
ciasta francuskiego (zależy ile chcecie, żeby wyszło. u mnie robione z 2 rolek),-
mus jabłkowy do posmarowania i jedno
jabłko pokrojone w kostkę (bądź, jak
pisałam, cokolwiek innego),-
cynamon (chyba że nie lubicie, ja uwielbiam),-
woda i
cukier wanilinowy.Ciasto smarujemy musem, posypujemy
jabłkami, dodajemy
cynamon. Zwijamy w rulon, boki delikatnie zaklejamy. Smarujemy
wodą i posypujemy
cukrem. Kroimy po skosie w paski o grubości ok. 1,5 cm. Wykładamy na blaszkę i pieczemy (zazwyczaj jest to ok 20 minut, ale z racji, że
owoce puszczają sok, może być potrzebne więcej czasu; kiedy góra
ciastek jest już upieczona, a dół mokry od soku, zmieńcie funkcję piekarnika na grzanie od dołu; co do temperatury - ja piekłam w 200 stopniach, później zmniejszyłam do 180, żeby się za mocno z wierzchu nie spiekły).

Miałam mocno popękane ciasto, także musiałam je rozwałkować


Smacznego! :)