ßßß
Zostałam zasypana niesamowitą ilością jabłek z działki cioci BasiPlan powstał taki, aby zrobić powidła jabłkowe. Szybko wcieliłam go w życie i półki w domowej spiżarni uginają się od ciężaru musu jabłkowego z cynamonem. O tym jak go przygotować, postaram się napisać w weekend. Tymczasem, wczorajsze odreagowywanie dnia pod tytułem „zdrowie najważniejsze”zaowocowało dzisiejszymi ciastkami francuskimi z musem jabłkowo- cynamonowym. Nic prostszego i w sam raz na śniadanie w francuskim klimacieNie jest mi na razie po drodze do Francji, więc namiastkę Francji zaprosiłam do siebiePotrzebne będą (na około 12 sztuk):opakowanie gotowego ciasta francuskiego w rulonie12 łyżeczek musu jabłkowegocukier pudercynamonPrzygotowanie:Ciasto francuskie rozwijamy na desce i kroimy w trójkąty (tak, aby każdy trójkąt znalazł swojego bliźniaka). Na jeden z bliźniaczych trójkątów nakładamy łyżeczkę musu jabłkowego i rozsmarowujemy omijając brzegi (łatwiej się wówczas skleją). Nakładamy drugi trójkąt i sklejamy ich brzegi, dociskając widelcem, aby powstał wzorek.Gotowe trójkąty smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika. Pieczemy około 20 minut i obserwujemy, czy ciasto się rumieni.Upieczone ciastka obsypujemy wymieszanym cukrem pudrem z cynamonem (proporcje dobieramy w zależności od upodobań).Zaparzamy kawę i zjadamy czym prędzejJest to kolejna super prosta i szybka propozycja dla łasuchów.Bon Appétit…



Brak powiązanych wpisów.