Wykonanie
Dziś jeszcze jedna propozycja na szybki obiad z wykorzystaniem sezonowych warzyw i
makaronu. Tym razem postawiłam na
paprykę i
cukinię, za którą tęskniłam całą zimę. Teraz mogłabym ją jeść cały czas :) Na szczęście to bardzo wdzięczne warzywo i można ją łączyć z wieloma różnymi dodatkami. Oprócz wspomnianej już
papryki, towarzyszyły jej
pomidory,
makaron,
mielone mięsko z kurczaka oraz
natka pietruszki. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo, czyli tak, jak lubię najbardziej. Teraz, gdy stragany uginają się od
warzyw i owoców, staram się jeść ich jak najwięcej. To naprawdę świetna
pora roku, by naładować się witaminami i pozytywną energią :) Wszyscy wiemy, że je się również oczami, dlatego kolorowy talerz jest dla mnie tak ważny. Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis (a także kilka kolejnych) będzie dla Was
barwną inspiracją na letni posiłek.
Makaron z warzywami i
mięsem mielonymporcja dla 4 osób

Będziemy potrzebować:1 niezbyt dużą
cukinię1
czerwoną paprykę1
cebulę1 puszkę
pomidorów (lub
koncentrat pomidorowy lub świeże
pomidory)1 pęczek
natki pietruszkiok. 450 g
mielonego mięsa z kurczaka/indyka400 g
makaronuprzyprawy:
sól morską, świeżo mielony
czarny pieprz, 1 płaską łyżeczkę
cukru (opcjonalnie i tylko wtedy, gdy
pomidory są mocno kwaśne)1-2 łyżki
oleju do smażenia
Paprykę i
cukinię kroimy sporą w kostkę,
cebulkę w drobniejszą.
Natkę siekamy.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie na głębokiej patelni (lub w garnku o grubym dnie) rozgrzewamy
olej i podsmażamy
cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy
mięso mielone. Smażymy ok. 5 min., a następnie dodajemy
paprykę i jeszcze chwilę dusimy (ok. 3-4 min.). Po tym czasie dodajemy
cukinię oraz
pomidory, a także doprawiamy
solą,
pieprzem i jeśli jest to potrzebne,
cukrem. Gdy warzywa zmiękną (ale wciąż będą dość jędrne), dodajemy ugotowany al dente
makaron oraz
natkę pietruszki (zostawiamy trochę do dekoracji). Mieszamy dokładnie. Danie podajemy na ciepło, posypane pozostałą
natką.

Smacznego!