Wykonanie
Już kiedyś
pisałam, że
łososia uwielbiam właściwie w każdej postaci: od surowego sashimi czy tatara, poprzez wędzone plastry, aż po wszelkie formy pieczonych, grillowanych, krótko smażonych filetów.
Łosoś doskonale łączy się z najróżniejszymi składnikami, również z
owocami . Tym razem postanowiłam przygotować
łososia w bardzo prosty sposób - krótko smażąc go na niewielkiej ilości tłuszczu (świetnie sprawdził się tutaj
olej z
awokado). W ramach uszlachetnienia i wzbogacenia smaku przygotowałam sos
pomarańczowy. Całości dopełniła świeża
sałatka ze
szpinaku,
ogórka i
czerwonej cebuli.To idealne danie na szybki, prosty, smaczny i wyglądający bardzo elegancko obiad. Nie radzę jednak przygotowywać go dla większej liczby osób niż cztery - smażenie
łososia trwa bardzo krótko, trzeba delikatnie i szybko przełożyć filety na drugą stronę, aby nie były zbyt mocno wysmażone (i przesuszone). Przy dużej liczbie smażących się kawałków
ryby te manewry mogą się nie udać...
Składniki na 2 porcje2 filety z
łososia bez skóry (o wadze ok. 180-200 g każdy)3-4 bardzo dojrzałe i bardzo soczyste
pomarańczesól,
pieprz1 łyżka
oleju z
awokadoNa
sałatkę100 g
szpinaku sałatkowego1
ogórekpół małej
czerwonej cebulipół łyżeczki płynnego
miodu (np. akacjowego)świeżo wyciśnięty
sok z cytryny1 łyżka
oleju z
awokadosól,
pieprzPrzygotowanie
Pomarańcze obrać, starając się nie pozostawiać na owocach białych włókien. Wyciąć kilka ładnych cząstek
pomarańczy. Z pozostałych
owoców wycisnąć sok.Sok przelać do małego rondelka. Ustawić go na małym/średnim ogniu. Gotować przez ok. 7-10 minut do czasu, aż sos się zredukuje i uzyska konsystencję
syropu. Od czasu do czasu zamieszać, ruszając rondelkiem. Gotowy
syrop posolić i popieprzyć do smaku, a następnie zdjąć z ognia i przykryć.
Szpinak opłukać i delikatnie osuszyć. Jeśli listki są małe, zostawić je w całości. Jeśli są duże, można je porwać na mniejsze kawałki.
Ogórek umyć (nie obierać) i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w cienkie piórka.Przygotować sos do sałatki: wymieszać
olej z
awokado z
sokiem z cytryny (w ilości według uznania),
miodem,
solą i
pieprzem. Spróbować i ewentualnie doprawić zgodnie z własnym gustem. Nie mieszać jeszcze sałatki z sosem.Filety z
łososia opłukać, osuszyć i z obu stron doprawić
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzać na średnim ogniu małą ilość
oleju z
awokado.
Ryby ułożyć na patelni (ładniejszą, wierzchnią stroną do dołu). Smażyć przez ok. 3 minuty do czasu, aż na rybie utworzy się ładna, delikatnie skarmelizowana warstwa (aby udało się uzyskać zbrązowiały efekt, nie powinno się poruszać
rybą na patelni).Przewrócić
ryby na drugą stronę i dosmażać przez minutę.Usmażone łososie przełożyć na talerz wyłożony kuchennych ręcznikiem papierowym i pozwolić im "odetchnąć" przez minutę.W tym czasie w dużej misce wymieszać
szpinak,
ogórki i
cebulę z przygotowanym dressingiem.Na każdym talerzy ułożyć porcję sałatki. Obok położyć
łososia i kawałki
pomarańczy. Polać
rybę sosem
pomarańczowym.Smacznego!