ßßß Cookit - przepis na WĘDZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM z pomidorem, sałatą i kukurydzą

WĘDZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM z pomidorem, sałatą i kukurydzą

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz miałam okazję spróbować oleju z awokado. A wszystko dzięki Greencado - firmie, która od niedawna importuje ten produkt prosto z Nowej Zelandii. Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania buteleczkę takiego oleju. Przyznam szczerze, że byłam go bardzo ciekawa, ponieważ jestem wielką fanką samego awokado, ze względu na jego wspaniały smak, różnorodność możliwości wykorzystania w kuchni, a także za właściwości zdrowotne, których ma całe mnóstwo. Olej z awokado to ponoć najzdrowszy olej spożywczy, jaki został stworzony przez naturę. I jest naprawdę smaczny, delikatny w smaku, jednak z wyraźnie wyczuwalną nutą awokado! Póki co wykorzystałam go do sałatki, ale producent zapewnia, że nadaje się również do smażenia, jako dodatek do pieczywa, różnego rodzaju dressingów i sosów. Naprawdę warto mieć go w swojej kuchni.
Przepis (jedna porcja):
wędzona kieszonka z łososia ze szpinakiem
1 pomidor
liście zielonej sałaty
3 łyżki konserwowej kukurydzy
1 łyżka oleju z awokado Greencado
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz (do smaku)
Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na głębokim talerzu. Pomidora umyć, pokroić w ćwiartki. Kieszonkę z łososia pokroić w plastry. Ułożyć na liściach sałaty. Całość obsypać kukurydzą konserwową. Skropić sokiem z cytryny i olejem z awokado, doprawić solą i pieprzem. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/06/osos-szpinak-saata-pomidor-kukurydza.html