ßßß Cookit - przepis na Łosoś z sosem pomarańczowym

Łosoś z sosem pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Już kiedyś pisałam, że łososia uwielbiam właściwie w każdej postaci: od surowego sashimi czy tatara, poprzez wędzone plastry, aż po wszelkie formy pieczonych, grillowanych, krótko smażonych filetów.
Łosoś doskonale łączy się z najróżniejszymi składnikami, również z owocami . Tym razem postanowiłam przygotować łososia w bardzo prosty sposób - krótko smażąc go na niewielkiej ilości tłuszczu (świetnie sprawdził się tutaj olej z awokado). W ramach uszlachetnienia i wzbogacenia smaku przygotowałam sos pomarańczowy. Całości dopełniła świeża sałatka ze szpinaku, ogórka i czerwonej cebuli.
To idealne danie na szybki, prosty, smaczny i wyglądający bardzo elegancko obiad. Nie radzę jednak przygotowywać go dla większej liczby osób niż cztery - smażenie łososia trwa bardzo krótko, trzeba delikatnie i szybko przełożyć filety na drugą stronę, aby nie były zbyt mocno wysmażone (i przesuszone). Przy dużej liczbie smażących się kawałków ryby te manewry mogą się nie udać...
Składniki na 2 porcje
2 filety z łososia bez skóry (o wadze ok. 180-200 g każdy)
3-4 bardzo dojrzałe i bardzo soczyste pomarańcze
sól, pieprz
1 łyżka oleju z awokado
Na sałatkę
100 g szpinaku sałatkowego
1 ogórek
pół małej czerwonej cebuli
pół łyżeczki płynnego miodu (np. akacjowego)
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
1 łyżka oleju z awokado
sól, pieprz
Przygotowanie
Pomarańcze obrać, starając się nie pozostawiać na owocach białych włókien. Wyciąć kilka ładnych cząstek pomarańczy. Z pozostałych owoców wycisnąć sok.
Sok przelać do małego rondelka. Ustawić go na małym/średnim ogniu. Gotować przez ok. 7-10 minut do czasu, aż sos się zredukuje i uzyska konsystencję syropu. Od czasu do czasu zamieszać, ruszając rondelkiem. Gotowy syrop posolić i popieprzyć do smaku, a następnie zdjąć z ognia i przykryć.
Szpinak opłukać i delikatnie osuszyć. Jeśli listki są małe, zostawić je w całości. Jeśli są duże, można je porwać na mniejsze kawałki.
Ogórek umyć (nie obierać) i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w cienkie piórka.
Przygotować sos do sałatki: wymieszać olej z awokado z sokiem z cytryny (w ilości według uznania), miodem, solą i pieprzem. Spróbować i ewentualnie doprawić zgodnie z własnym gustem. Nie mieszać jeszcze sałatki z sosem.
Filety z łososia opłukać, osuszyć i z obu stron doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać na średnim ogniu małą ilość oleju z awokado.
Ryby ułożyć na patelni (ładniejszą, wierzchnią stroną do dołu). Smażyć przez ok. 3 minuty do czasu, aż na rybie utworzy się ładna, delikatnie skarmelizowana warstwa (aby udało się uzyskać zbrązowiały efekt, nie powinno się poruszać rybą na patelni).
Przewrócić ryby na drugą stronę i dosmażać przez minutę.
Usmażone łososie przełożyć na talerz wyłożony kuchennych ręcznikiem papierowym i pozwolić im "odetchnąć" przez minutę.
W tym czasie w dużej misce wymieszać szpinak, ogórki i cebulę z przygotowanym dressingiem.
Na każdym talerzy ułożyć porcję sałatki. Obok położyć łososia i kawałki pomarańczy. Polać rybę sosem pomarańczowym.
Smacznego!
Źródło:http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/09/gotowe-osos-z-sosem-pomaranczowym.html