Wykonanie
Bajaderki to
ciastka mojego dzieciństwa. I choć wiele osób próbowało mnie do nich zniechęcić, nazywając je "przeglądem tygodnia", "
ciastkami-śmieciami" i podobnymi, równie nieprzychylnymi określeniami, konsekwentnie zamawiałam i kupowałam bajaderki i pozostałam im wierna aż do dzisiaj.Oczywiście bajaderka bajaderce nierówna. Wbrew pozorom "kartofelek" też może (a wręcz musi) być świeży: miękki, wilgotny, aromatyczny. Po czym poznać, że
cukiernia serwuje dobre kule? Po tym, że zawsze smakują tak samo; nie są więc przygotowywane z czego popadnie. A że prawdopodobnie ich podstawą są ścinki z innych ciast? Tyle się ostatnio
mówi o wyrzucaniu i marnowaniu jedzenia, więc w czym problem?Domowe bajaderki to już inna historia. Strachliwe osoby, które wolą nie próbować bajaderek pochodzących z nieznanych źródeł, będą usatysfakcjonowane pełną kontrolą nad procesem przygotowania własnych kul. Ponadto nie ma obowiązku wykorzystywania w nich resztek ciast. Można od początku założyć, że użyje się gotowych
herbatników czy wręcz specjalnie na tę okazję upiecze
biszkopt lub
ciasto drożdżowe. Można, tylko po co? To, co w kupnej bajaderce jest wadą (niestałość smaku), w domowej staje się zaletą. Nigdy do końca nie wiadomo, jaki będzie ostateczny rezultat. I w tym tkwi cały urok domowych "
kartofelków".Zachęcam więc do
ciastkowego recyklingu (a pewnie znajdzie się w domu trochę słodkich, powielkanocnych resztek) w zaciszu własnej kuchni, eksperymentowania z dodatkami i proporcjami. Efekty mogą bardzo pozytywnie zaskoczyć!
BajaderkiSkładniki (na 5 bajaderek wielkości
mandarynki)Na ciasto:200 g "bazy" (mogą to być resztki
ciast drożdżowych, ciast kruchych, muffinek, jak również
biszkopty, maślane
ciasteczka czy
herbatniki petit-beurre ; ważne, żeby resztki ciast nie miały kremu,
owoców ani
galaretki)75 ml
mleka (jeśli składniki "bazy" są wilgotne, należy dać mniej
mleka)3 łyżki dobrego
kakao w proszku1 łyżka
alkoholu (dałam cointreau)2 łyżki
cukru80 g
konfitury wiśniowej (może być też
dżem lub
marmolada o kwaskowatym smaku albo
powidła śliwkowe)1 łyżka
masła35 g posiekanych
orzechów włoskich20 g posiekanych
płatków migdałowychkilka okienek
czekolady (pokrojonych na drobne kawałki)Do obtoczenia:(bajaderki można obtoczyć w dowolnej, ulubionej posypce; ja wykorzystałam posiekane
orzeszki ziemne i
płatki migdałowe)posiekane
orzeszki ziemneposypka czekoladowa
wiórki kokosoweposiekane
płatki migdałowePrzygotowanieSkładniki tworzące "bazę" rozdrobnić w malakserze.
Ciastka można zmielić na drobny proszek lub tak, aby pozostało trochę większych części - wszystko zależy od indywidualnych preferencji.W rondelku umieścić
mleko,
masło,
cukier i
kakao. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż
cukier się rozpuści i powstanie jednolita masa. Odstawić do ostygnięcia.W dużej misce połączyć wszystkie składniki: pokruszone
ciastka, masę
kakaową,
konfiturę,
alkohol i dodatki. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, można dodać odrobinę
mleka i/lub
konfitury lub - jeśli ktoś lubi - np. nutellę.Z masy formować ręcznie kule dowolnej wielkości. Pomocna jest gałkownica do
lodów.Każdą kulę równomiernie obtoczyć w wybranej posypce.Gotowe bajaderki przechowywać w lodówce, ale wyjąć ok. 30-60 minut przed podaniem, żeby nie były za bardzo stężałe.Smacznego!