Wykonanie
Małe, słodkie batoniki z pysznym karmelem i zatopionymi w nim arachidowymi orzeszkami polane
czekoladą. Połączenie tych smaków jest niezwykle udane, karmel jest dość miękki choć nie ciągnący się a z biegiem czasu kruszeje, co jeszcze bardziej polepsza jego smakowe walory. Nie muszę dodawać, że od tych małych kosteczek trudno się oderwać.

125 g
masła, pokrojonego220 g (1 szklanka) drobnego
cukru395 g puszka
mleka skondensowanego140 g (szklanka) prażonych niesolonych
orzeszków ziemnych200 g ciemnej
czekolady20 g
masła, dodatkowoKwadratową foremkę o bokach 18 cm wykładamy folią, tak aby dłuższe boki wystawały na zewnątrz. Na dno foremki wykładamy papier do pieczenia.
Masło,
cukier i
mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, aż
cukier się rozpuści. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy cały czas mieszając ok 10 minut, aż mieszanka zacznie nabierać karmelowej barwy i będzie odchodziła od brzegów rondelka. Działając szybko wylewamy karmel do foremki, wygładzamy metalową szpatułką, posypujemy
orzechami i za pomocą szpatułki wciskamy je w masę. Schładzamy przez 20 minut.
Czekoladę wraz z dodatkowym
masłem rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą
wodą. Gładką masę wylewamy na karmel w foremce. Chłodzimy, aż polewa zastygnie. Wyjmujemy z foremki i kroimy na dowolne kostki (z przepisu może wyjść nawet do 40 niewielkich batoników)

Przepis z : The Complete Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa AWW