Wykonanie
Pin It
Dosyć długo nie mogłam się przekonać do
masła orzechowego. Przekonała mnie do niego w końcu moja córka, no i jak zaskoczyłam, to teraz nie
mogę się już powstrzymać, żeby nie włożyć od czasu do czasu palca do słoika :-). Ostatnio na warsztatach z
Jurkiem Sobieniakiem przygotowywaliśmy właśnie takie domowe
masło. Bardzo mi smakowało, więc i ja postanowiłam je sama zrobić. Mówię Wam niebo w gębie, a praca przy nim żadna.
Masło można wykorzystać
między innymi do pieczenia ciast, ja upiekłam je z
gruszkami i
drożdżowe bułeczki z
truskawkami .
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:200 g
orzeszków ziemnych50 g
cukru100 g miękkiego
masłaWykonanie:Orzeszki prażymy na suchej patelni, aż będą lekko złociste. uważamy, żeby ich nie przypalić. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wrzucamy do blendera, dodajemy
cukier i dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy
masło i dokładnie miksujemy.