ßßß
Dosyć długo nie mogłam się przekonać do masła orzechowego. Przekonała mnie do niego w końcu moja córka, no i jak zaskoczyłam, to teraz nie mogę się już powstrzymać, żeby nie włożyć od czasu do czasu palca do słoika :-). Ostatnio na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem przygotowywaliśmy właśnie takie domowe masło. Bardzo mi smakowało, więc i ja postanowiłam je sama zrobić. Mówię Wam niebo w gębie, a praca przy nim żadna. Masło można wykorzystać między innymi do pieczenia ciast, ja upiekłam je z gruszkami i drożdżowe bułeczki z truskawkami .
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:200 g orzeszków ziemnych50 g cukru100 g miękkiego masłaWykonanie:Orzeszki prażymy na suchej patelni, aż będą lekko złociste. uważamy, żeby ich nie przypalić. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wrzucamy do blendera, dodajemy cukier i dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy masło i dokładnie miksujemy.