Wykonanie
Tak jak obiecałam w poniedziałek podzielę się z
Wami dzisiaj przepisem na kolejny wielkanocny specjał, który pojawił się na naszym studenckim śniadaniu i na pewno nie zabraknie go na
stole w najbliższą niedzielę. Co to takiego... warstwowa
sałatka z
tuńczykiem udekorowana faszerowanymi
jajkami:) Inspiracją stał się ten przepis .

Składniki:- 7
jajek- 2 puszki
tuńczyka- 1 puszka
kukurydzy- 25 dag
sera żółtego w kawałku- 2
cebule- 6 łyżek
majonezu- 3 łyżeczki
musztardy dijon- pęczek
szczypiorku-
przyprawy (
sól,
pieprz biały,
papryka słodka)- kilka listków
natki pietruszkiWykonanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i zaparzamy we wrzątku, aby straciła trochę smaku.
Szczypiorek siekamy,
ser żółty ścieramy na średnim oczku tarki,
kukurydzę przesypujemy na sitko, aby wyschła, natomiast
majonez mieszamy z
musztardą i
przyprawami.Ugotowane
jajka przekrawamy wzdłuż i wyciągamy
żółtka. Odstawiamy 6 połówek (pamiętamy też o odstawieniu
żółtek), które później nafaszerujemy i położymy na wierzchu sałatki. Pozostałe
białka ścieramy na grubym oczku tarki, a
żółtka kruszymy do miseczki. Zaczynamy układać
sałatkę:1.
ser żółty2.
białka3.połowa
sosu majonezowo-
musztardowego4.
cebula5.
tuńczyk (odstawiamy 4 łyżki do farszu),6. pozostała część sosu7.
kukurydza8.
żółtka9.
szczypiorek10. faszerowane
jajka udekorowane
natką pietruszkiFarsz do
jajek:4 łyżki
tuńczyka mieszamy z
żółtkami z
trzech jajek, 1 łyżką stołową
majonezu oraz szczyptą
soli i
pieprzu.
