Wykonanie

Po kulinarnych eksperymentach, o których więcej już niebawem nadeszła
pora na obiad. Dzisiaj coś na słodko mianowicie
malinowo-
śmietankowy torcik naleśnikowy. Myślę, że każdy łasuch z chęcią sięgnie po kawałeczek i na pewno nie omieszka poprosić o dokładkę:)Składniki na naleśniki 8 sztuk:- 2 szklanki
mąki- 3
jajka- 1 szklanka
mleka- 1 i 1/2 szklanki
wody gazowanej- 1/2 łyżeczka
soli- 4 łyżki
oleju- 1/2 łyżka
kakaoSkładniki na nadzienie:- 200 g
malin- 5 łyżki
cukru pudru- 1 łyżka
żelatyny- 100 g
serka naturalnego- 150 g
twarogu chudego- 4 kostki
gorzkiej czekoladyWykonanie:Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Z podanych proporcji powinno wyjść 7-10 naleśników w zależności od wielkości patelni. Naleśniki odstawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy
serek oraz
malinową frużelinę.
Serek naturalny mieszamy z
twarogiem i 2 łyżkami
cukru pudru. Natomiast
maliny (odkładamy kilka do dekoracji) przesypujemy do rondelka zalewamy 3 łyżkami
wody i dodajemy 3 łyżki
cukru pudru. Cały czas pilnując czekamy aż
maliny się rozpuszczą. Po ok. 10 min wlewamy rozpuszczoną we wrzątku
żelatynę i odstawiamy rondelek do ostygnięcia. Aby było szybciej możemy włożyć rondelek do większego naczynia wypełnionego zimną
wodą. Oczywiście możemy zastąpić frużelinę
malinową konfiturą z domowych zapasów, na pewno zaoszczędzi to nam czasu :)Kiedy już mamy gotową frużelinę i
serek zaczynamy układać torcik. Na kolejne warstwy nakładamy na zmianę
serek i
maliny. Torcik dekorujemy pozostawionymi
malinami i startą
gorzką czekoladą.




