Wykonanie
Lubicie rukolę? A zdarzyło się Wam jeść ją na słodko?Moja pierwsza przygoda z
rukolą podawaną na słodko, no może półsłodko, była podczas odwiedzić mojej siostry. Wtedy to zrobiłam
sałatkę z
rukolą i
gruszką, która od razu przypadła nam do gustu.Dzisiaj nadeszła
pora na coś więcej mianowicie
rukolowy deser. Co wyszło? Sami zobaczcie!

Składniki 12 sztuk:Ciasto:- 200 g
mąki pszennej- 100 g
masła- 50 g
cukru- 3 łyżki
wody- 1/2 łyżki
kakaaKrem:- 1/2 opakowania
rukoli Fit&Easy- 1
gruszka- 2 łyżeczki
miodu lipowego- 2 łyżeczki
cytryny- 200 g
serka mascarpone- 4 łyżki
orzechów włoskichDodatkowo:- listki
mięty- 1/2
gruszki-
orzechy włoskieWykonanie:Składniki na ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy
kakao. Zagniatamy, gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wykrawamy koła potrzebne do wyłożenia foremek. Następnie foremki przekładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Kruche babeczki pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 st. Po upieczeniu wyciągamy je z foremek i odstawiamy do ostudzenia.Przygotowanie kremu zaczynamy od zblenderowania
rukoli.
Gruszkę obieramy i również rozdrabniamy za pomocą blendera, dodajemy
cytrynę oraz
miód i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy
gruszkę z
rukolą oraz
serkiem mascarpone i posikanymi
orzechami. Gotowy krem wkładamy do lodówki na 15 min. Po wyciągnięciu wypełniamy nim wystudzone babeczki. Całość posypujemy
orzechami i podajemy z pokrojoną
gruszką i
miętą.

