Wykonanie
Na dzisiejszy obiad zdecydowałam się przygotować zapiekankę.
Makaron i
kurczak to połączenie idealne- jak dla mnie, do tego duetu wystarczy dobrać ulubione warzywa, tak żeby było zdrowo i kolorowo.

Składniki:-
pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg)-
makaron małe muszelki(40 dag)-
brokuł (500 g)-
kalafior (500 g)- 20 dag
sera żółtego- 1
jajko- 5 łyżek
śmietany 12%- 3 ząbki
czosnku-
oliwa z oliwek-
przyprawy (
sól,
pieprz,
przyprawa do kurczaka,
papryka słodka)



Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Brokuł i
kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do wrzącej osolonej
wody, do dwóch osobnych ganków.
Brokuł gotujemy ok. 5 min, natomiast
kalafior ok. 10 min.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy wg własnego uznania i wrzucamy na rozgrzaną
oliwę. Pozostało jeszcze przygotować sos:
jajko,
śmietanę,
czosnek oraz dwie garści
startego sera mieszamy dokładnie za pomocą blendera.Na dno naczynia żaroodpornego, które uprzednio posmarowaliśmy
masłem oraz posypaliśmy
bułką tartą, wrzucamy ugotowany
makaron, polewamy sosem, następnie układamy
kurczaka,
brokuła i
kalafiora, kolejny raz polewamy sosem i posypujemy
startym serem.Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st na 30 min.



