Wykonanie
Trzy, dwa, jeden..... i zaczęły się świąteczne przygotowania. My z siostrą rozpoczęłyśmy pełną parą i upiekłyśmy dziś idealną
drożdżową babę wielkanocną. Oj... musiałyśmy
mieć do niej dużo cierpliwości, ale opłacało się! Stoi dumna na
stole, kusząc swoim wyglądem i zapachem :)Przepis na babę moja siostra znalazła TUTAJ . Wydaje on się skomplikowany, ale to tylko pozory. Wystarczy dobry humor oraz wyborowe towarzystwo i praca przy niej to sama przyjemność!Drożdżowa baba wielkanocna

Składniki:- 50 dag
mąki- 5 dag
drożdży- 6
żółtek- 10 dag
masła- 350 ml
mleka- 10 dag
cukru- 2 łyżeczki
cukry waniliwego- skórka z połowy
cytryny- garść
rodzynek namoczonych w
alkoholu- 2 łyżki
skórki pomarańczowej- 2 łyżki
migdałów posiekanych- 2 łyżki
oliwy z oliwek- szczypta
soliWykonanie:Robimy zaczyn na ciasto mieszając droższe z łyżką
cukru, a następnie dodając łyżkę
mleka i
mąki. Nakrywamy miseczkę ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min, aby wyrosło. W tym czasie mieszamy
żółtka z
cukrem tak, aby powstała jednolita masa, podgrzewamy
mleko, roztapiamy
masło. Wszystkie składniki powinny
mieć podobną temperaturę, dlatego można wstawić miskę z przesianą
mąką do piekarnika na kilka minut. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość mieszamy wszystko przygotowane składniki razem (
mąkę,
masło,
mleko,
żółtka, zaczyn). Ciasto można wyrabiać ręcznie lub użyć robota kuchennego. Na końcu dodajemy zmieszane
bakalie i
oliwę. Po wyrobieniu ciasta kolejny raz nakrywamy je ścierką i odstawimy w ciepłe miejsce tym razem na godzinę. W tym czasie dokładnie smarujemy foremkę, aby po upieczeniu babka dobrze odeszła, a także nagrzewamy piec do 150 st. Gotowe ciasto powinno zajmować ok. 3/4 formy, gdyż jeszcze raz zostanie odstawione do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy
białkiem i wkładamy do piekarnika. Babę pieczemy w temperaturze 160 st przez 30-45 min.Nam ciasta wyszło sporo, więc postanowiłyśmy zrobić kilka małych bab, idealnych do wielkanocnego koszyczka:)

