Wykonanie
Taki spóźniony
śledzik :)Pierwszy raz miałam do czynienia z świeżymi filetami śledziowymi. I wpadłam właśnie na taki smakowity pomysł.

SKŁADNIKI:500 g świeżego filetów
śledzia1 duża
cebulakilka
ziemniakówjajkobiałe wino400ml
śmietany 18%sól,
pieprz,
tymianek,
koperek,
masło,
mlekotarty
ser żółty
Oczyszczone filety
śledzia zalać
mlekiem i odstawić na pół godziny.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostygnięciu pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w
pióra i zeszklić na masełku, dodać odrobinę
białego wina i dusić
cebulkę do jego odparowania. Następnie dodać
śmietanę i posiekany
koperek i pozostałe
przyprawy. Po chwili wbić
jajko i dobrze wymieszać.Opłukać
śledzie z
mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je
solą i
pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2
ziemniaków, 1/2
cebule,
śledzie, 1/2
cebuli i znów 1/2
ziemniaków.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po tym czasie wyciągnąć zapiekankę posypac tartym
żółtym serem i zapiekać jeszcze ok 10 minut do pięknego zarumienienia się
sera.

Przed podaniem posypać posiekanym
koperkiem.

Smacznego!!!