Wykonanie
2 wigilie 2 rodzaje uszekJedne do tradycyjnego barszczu a drugie do konkurencyjnej pieczarkowej

SKŁADNIKI:2-3 pieczone
buraki1
cebula szczypioreksól,
pieprz,
lubczyk,suszony
czosnek,
masło2 garści
suszonych grzybów1
cebulapietruszkasól,
pieprz,
lubczyk,
masło,
liść laurowy,
ziele angielskieFarsz z
buraków:Umyte i oczyszczone
buraki zawinąć w sreberko i piec przez ok 1 h w piekarniku nastawionym na 180 stopni. po ostygnięciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulkę zeszklić na masełku dodać
buraczki. Doprawić i dołożyć posiekany
szczypiorek. Farsz pozostawić w lodówce.Farsz z
grzybów:
Suszone grzyby opłukać pod bieżącą
wodą. Zalać zimna
woda i odstawić na minimum 2 godziny. W nowej wodzie obgotować je minimum 30 minut. Na masełku zeszklić
cebulkę, dodać
grzyby i podsmażyć do odparowania
wody. przyprawić i dodać posiekana
pietruszkę. Tak jak farsz z
buraczków ten tez najlepiej pozostawić przez kilka godzin w lodówce.

ciasto wg znanego już przepisuhttp://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html

Najlepszym rozmiarem do wycinania uszek jest kieliszek do
szampana. Ciasto trzeba cienko rozwałkować.

Ulepionego mini pieroga zawijamy na palcu.

Pięknie uformowane uszka gotować maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia .

Wesołych Świąt !!!