Wykonanie
W darowiźnie od mamy otrzymaliśmy opakowanie polenty :DA ostatnio Robert Makłowicz pokazywał jak ją smacznie przygotować :D

SKŁADNIKI:500 g
polędwicy wieprzowej
owoc jałowca,
pieprz ziołowy,
tymianek,
sól morska,
lubczyk,
kminek2 ząbki
czosnkuoliwa375 g polenty1,5 l osolonej
wodyulubione
przyprawyolej
W moździerzu utrzeć
przyprawy z
czosnkiem. Dodać
oliwę i zamarynować oczyszczoną
polędwice, dobrze wklepując
przyprawy. Pozostawić w lodówce minimum jedną godzinę. Ja pozostawiłam na cały dzień.Na rozgrzanej z odrobiną
oleju patelni smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić
mięso z wierzchu, żeby zamknąć
pory i zatrzymać w środku cały sos.Przełożyć
mięso do naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Polentę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Moją zrobiłam tak:Do osolonego gotującego się wrzątku wsypać całe opakowanie. Non stop mieszając przez ok 10 minut masa uzyska konsystencje gęstego puree. Dodać szczyptę
ziół i
papryki ostrej. I na małym ogniu mieszać jeszcze ok 5 min. Całość wyłożyć na dużą paterę. Grubość warstwy ok 2 cm, i odstawiłam w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie pokroić w kawałki i podsmażyć na
oleju. Tym sposobem uzyskuje się pyszną chrupiącą skórkę.

Upieczona polędwiczkę pokroić w paski. Całość polać sosem własnym z
polędwicy.Oooooo znów Pan Robert na ekranie :P

Niesamowicie pyszne !!!