Wykonanie
Ostatnio moja świadkowa zaprosiła nas na pizze... Robi ona tradycyjną włoską pizze na cienkim chrupiącym cieście. Rewelacja!Trochę jej tego pozazdrościłam, bo ja zawsze robiłam taką domową pełną składników pizze.Sekretem jej przepysznego ciasta jest "kamień do pieczenia pizzy".Poszperałam w internecie...taki kamień to koszt ok 90 zł.My nie robimy zbyt często pizzy i chyba nie mamy potrzeby wydawać takich pieniędzy.Oferowany kamień do pizzy jest z szamotu, w sklepach typu Castorama, Obi można kupić płytki szamotowe o wymiarze 23x11,5x3, kupiliśmy 3 szt. Będziemy
mieć prostokątną pizze... zobaczymy jak wyjdzie...

Nasz zestaw:3 płytki szamotowe - 9 , 99 złsklejka(jako łopata)- 2 , 86 złnóż do krojenia - 6 , 19 zł

SKŁADNIKI :Ciasto:250 g
mąki pszennej150 ml ciepłej
wody7 g suchych1 łyżeczka
solipół łyżeczki
cukru1 łyżka
oliwy z oliwek
Wierzch: 1 puszka
pomidorów w
sosie pomidorowym1 łyżka
oliwy z oliwekprzyprawa do pizzyDodatki:
pomidory z puszki,
szynka,
tarta mozzarella,
ser lazur , kolorowe
papryki,
oliwki,
rukola, papryczka pikantna
Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej
wody, dodaję
cukier i 3 łyżki
mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, mieszając z
solą.Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte
drożdże,
oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej
wody.Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0 , 5- 1h do wyrośnięcia.W tym czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić
szynkę, warzywa... zredukować
pomidory z puszki, przyprawić
czosnkiem.

Blat obsypać
mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości
mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową
mąkę.Pizze smarujemy
sosem pomidorowym, posypać
przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników...

Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych (30 min piekarnik na maxa bez termoobiegu).

Piec w wysokiej temperaturze przez 8-10 minut. Przyozdobić
rukolą, podawać tylko z
oliwą z oliwek- własną
smakową( my mammy pikantną
czosnkową i
ziołową) :)


Wyszła cieniutka, chrupiąca pyszna Pizza Italiana :PVi auguro
buon appetito!!!