Wykonanie
Maliny, żałujemy że nie są to
owoce dostępne cały rok.Ale lato to czas, kiedy trzeba korzystać z nich ile tylko się
daje. ;)Polecamy tartę
malinową.SkładnikiCiasto : -
mąka 200g- 30g
cukru + pół opakowania
cukru wanilinowego- 125g pokrojonego w kostkę
masła- 2 łyżki
wody- 2
żółtkaMasa : -
budyń waniliowy-
budyń malinowy- 1 łyżka
cukru pudru- 2,5 szklanki
mleka- kostka
margaryny ( 250g)
Maliny do dekoracjiSposób przygotowaniaCiasto : Wszystkie składniki starannie zagnieść na stolnicy posypanej
mąką. Kiedy ciasto jest już gotowe proponujemy odstawić je na chwilę do lodówki.Następnie wylepiamy nim formę i nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Pieczemy je w temp. 180 st. przez ok 20 minut.Masa : Zagotowujemy
mleko na
budyń ( 2 szklanki ), w połowie szklanki rozpuszczamy budynie.Następnie kiedy
mleko zaczyna się gotować, przelewamy mieszankę budyniową - zmniejszamy ogień i mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy naszą masę do ostygnięcia.Kolejny krok to dodanie
cukru pudru,
margaryny.Całość miksujemy, do otrzymania gładkiej masy.Wykładamy krem na kruchy spód. Dekorujemy ciasto
malinami.Wstawiamy ciasto do lodówki, po ok godzinie jest gotowe do spożycia.



E.O