ßßß Cookit - przepis na Proste placuszki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym

Proste placuszki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Przepis na placuszki doczekał się ;)
Trochę się zeszło zanim tu dotarł, ale w końcu jest. To jest świetny sposób na "utylizację" nadmiernej ilości kaszy gryczanej którą się ugotowało poprzedniego dnia. Może wam się to nie zdarza :P?
Składniki na placki:
-100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
-ząbek czosnku (ewentualnie)
- ok 1 jajko
-sól/pieprz do smaku
-olej do smażenia
-kostka bulionowa grzybowa (ewentualnie)
Składniki sos pieczarkowy:
-0,5 kg pieczarek
-300 ml śmietanki 30%
-sok z cytryny
-sól/pieprz/cukier do smaku
-1 średnia cebula
-tymianek
-natka pietruszki
-2 łyżki masła
-kilka plasterków chudej wędzonej kiełbaski (ewentualnie)
Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej. Możemy to zrobić w wodzie z rozpuszczoną kostką rosołową np. grzybową, aby kasza nabrała bardziej intensywnego charakteru. Po ugotowaniu wsypujemy do miseczki, czekamy aż ostygnie a następnie dodajemy jajko i przyprawy (np posiekany drobno czosnek). Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wykładamy kaszę gryczaną formując placuszki o grubości ok 7 mm. Smażymy z dwóch stron.
Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła a następnie na nim dusimy posiekaną drobno cebulkę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota możemy dodajemy pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, możemy dodać śmietankę. Od razu możemy doprawić całość solą, pieprzem oraz tymiankiem (najlepiej świeżym). Całość dusimy kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Zagęszczamy sos mąką.
Placuszki wykładamy na talerze i polewamy sosem :) Całość dekorujemy świeżą natka pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2013/05/proste-placuszki-z-kaszy-gryczanej-z.html