Wykonanie
Sezon na
rabarbar rozpoczął sie już dawno i powoli dobiega końca. Kiedy moi rodzice posiadali ogródek działkowy z dostępem do
rabarbaru nie miałam problemu. A teraz niestety pozostał mi tylko sklep i pobliskie stragany. Na dodatek tutaj w Danii cięzko było znaleźć na początku
rabarbarowego sezonu
młode i dorodne łodygi. Jednak w końcu mi sie udało i mogłam upiec swój ulubiony zwykły placek, który przypomina mi czasy dzieciństwa i chwile spędzone na działce. Niby to tylko zwykły placek a jego smak przywołuje setki wspomnień:) Zawsze jak miałam ochotę na coś słodkiego a
rabarbar był pod ręką to mieszałam wszystkie potrzebne składniki i piekłam ciasto. Nawet jak nie wyrosło odpowiednio lub za mocno się spiekło to i tak było smaczne i znikało z blaszki nim zdążyło ostygnąć.Przepis na zwykły placek już niebawem a teraz delikatne
jogurtowe ciasto z
rabarbarem, które powstało jak tylko przyszłam z
rabarbarem do domu:)Składniki:(ilość na małą podłużną blaszkę)- 2
jaja
- 3/4 szklanki
jogurtu naturalnego gęstego- 3/4 szklanki
cukru (dałam mniej)- 1 i 1/2 szklanki
mąki- 1/4 szklanki
oleju- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia-
cukier waniliowy- kilka łodyg
rabarbaruWykonanie:1.
Jaja ubijamy, dodajemy
cukier i
cukier waniliowy i ubijamy do momentu rozpuszczenia się
cukru.2. Następnie wlewamy
jogurt i
olej i mieszamy.3. Wsypujemy
mąkę i proszek, dokładnie mieszamy.4.
Rabarbar należy umyć i obrać jeśli nie jest
młody. Pokroić w kostkę.5. Ciasto przełożyć do keksówki i na wierzch wyłożyć
rabarbar. Piec w 180 stopniach około 30, 40 minut (sprawdzić po 30 minutach czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka)Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.
