Wykonanie
Uwielbiam te naleśniki, zarówno jedzone na śniadanie jak i na deser czy kolacje. Zawsze polewam je dużą ilością
jogurtu naturalnego wymieszanego z
cukrem waniliowym. Tym razem pominęłam
cukier - staram się go ograniczać, ale coś słabo mi to wychodzi bo zamiast tego użyłam
dżemu pomarańczowego i po zjedzeniu dwóch naleśników na śniadanie miałam dość jakiegokolwiek jedzenia na następne pół dnia:) Smak
serowego nadzienia urozmaiciłam otartą skórką z połowy sporej
cytryny - były wyśmienite!

Naleśniki:-
mąka- 1
jajko-
mleko-
woda- szczypta
soliNadzienie:- 300 g
sera białego chudego
- dwie łyżki gęstego
jogurtu naturalnego- skórka starta z połowy
cytryny- kilka kropel
soku z cytryny- 1
cukier waniliowy (opcjonalnie)Smażymy naleśniki.Przygotowujemy nadzienie:
ser mieszamy z
jogurtem,
skórką z cytryny,
sokiem i
cukrem (ja robię to zawsze za pomocą widelca)Smarujemy naleśniki - ilość
sera zale ż y od naszych upodobań, jeśli ktoś lubi mniej to nakłada tylko trochę nadzienia.Naleśniki składamy w trójkąty lub zwijamy w rulon.Ja zawsze podsmażam je na odrobinie
masła z dwóch stron dosłownie przez chwilę, dopiero
potem polewam
jogurtem. Można również jeść na zimno - są równie smaczne jak na ciepło.
