ßßß Cookit - przepis na Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Długo, bardzo długo zbierałam się do zrobienia focacci (mogę tak odmieniać?) aż w końcu przyszedł jej czas. W sumie nie wiem na co było czekać. Efekt bardzo smaczny, możliwość modyfikacji ogromna.
700g mąki pszennej
7g drożdży instant - 1 torebka
kilka zmiażdżonych ziarenek pieprzu kolorowego
450ml ciepłej wody
100ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
olej
sól morska
czarne oliwki
świeży rozmaryn
W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, pieprz, wodę i oliwę. Zagniatać, wiadomo lepiej robotem, ale ja zagniotłam robotem - mężem około 10 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Następnie należy je przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na 2h.. Blachy (30x40cm) do pieczenia oprószyć mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Palcami zrobić wzorek czyli wgłębienia, posmarować oliwą i wcisnąć oliwki, posypać posiekanym rozmarynem i solą morską. Odstawić jeszcze na pół godzinki a następnie piec ok 25 minut w 225 stopniach.
Inspiracja: www.domowe-wypieki.pl
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/07/focaccia-z-oliwkami-i-rozmarynem.html