Wykonanie
Długo, bardzo długo zbierałam się do zrobienia focacci (
mogę tak odmieniać?) aż w końcu przyszedł jej czas. W
sumie nie wiem na co było czekać. Efekt bardzo smaczny, możliwość modyfikacji ogromna.700g
mąki pszennej7g
drożdży instant - 1 torebkakilka zmiażdżonych ziarenek
pieprzu kolorowego450ml ciepłej
wody100ml
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soliolejsól morskaczarne oliwkiświeży
rozmaryn
W misce wymieszać
mąkę,
drożdże,
sól,
pieprz,
wodę i
oliwę. Zagniatać, wiadomo lepiej robotem, ale ja zagniotłam robotem - mężem około 10 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Następnie należy je przełożyć do miski posmarowanej
olejem i odstawić w ciepłe miejsce na 2h.. Blachy (30x40cm) do pieczenia oprószyć
mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Palcami zrobić wzorek czyli wgłębienia, posmarować
oliwą i wcisnąć
oliwki, posypać posiekanym
rozmarynem i
solą morską. Odstawić jeszcze na pół godzinki a następnie piec ok 25 minut w 225 stopniach.

Inspiracja: www.domowe-wypieki.pl