Wykonanie
Wersja na drugie śniadanie, na kolację, mała przegryzkę. Sam zapach w domu, kiedy
bakłażan się grilluje przywozi mi na myśl wakacyjne wspomnienia. Pachnie cudownie, do tego słońce na balkonie, lemoniada, zamknąć oczy i można poczuć się jak na urlopie we Włoszech.
ciasto francuskiebakłażansuszone pomidoryświeży
tymianekmozzarellaodrobina świeżego
chilliolej
Bakłażana pokroić w plastry, nie za grube, ok 5mm. Można posolić i poczekać pół godzinki aby goryczka wyszła, ale ja
młodych bakłażanów tak nie "traktuję". Następnie smarujemy
bakłażana olejem i grillujemy z obu stron na patelni grillowej albo na grillu tradycyjnym jeśli ktoś jest szczęściarzem i na co dzień może go użytkować.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Na każdym z nich kładziemy plaster
bakłażana, pokrojone
suszone pomidory, odrobinkę świeżego
chilli, posiekany
tymianek i na wierz
mozzarellę. Całość pieczemy ok 15-20 minut aż ciasto się zarumieni. Można dodać też
oliwki, albo trochę
cebulki.