ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowo-miodowa kaczka

Pomarańczowo-miodowa kaczka

nazwa

Wykonanie

Ostatnio miałam rozpaczliwą chęć na pieczoną kaczkę. Nie wiem czemu, ale strasznie trudno było ją kupić ale udało się. Cale szczęście, bo byłam umówiona z Izą na kaczkę na niedzielę. Każda z nas zrobiła swoją, wspólny był tylko ptak.
kaczka
2-3 łyżki soku z pomarańczy (wyciśnięty albo Cappy cała pomarańcza)
3 łyżki miodu
sól, pieprz, słodka papryka
Sos:
1,5 szklanki soku pomarańczowego (wyciśnięty albo Cappy cała pomarańcza)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
3 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Kaczkę oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wymieszać miód z sokiem z pomarańczy i posmarować kaczkę glazurą. Wstawić do piekarnika na około 2h w temperaturze 180-200 stopni. Trzeba co jakiś czas przekręcać i odlewać wytopiony tłuszcz.
Wszystkie składniki sosu poza mąką wymieszać w rondelku i podgrzewać, na koniec dodać mąkę dla zagęszczenia. Podawać ciepły chociaż na zimno też fajny. Idealnie smakuje z drobiem, pieczenią a nawet do wędlin.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2012/02/pomaranczowo-miodowa-kaczka.html