Wykonanie
Kiedy ostatnio robiłam kruchy spód do sernika z
borówkami, zrobiłam podwójną ilość ciasta i schowałam do lodówki. Teraz wyciągnęłam odczekałam sporo żeby rozmarzło i zrobiłam kolejny sernik.ciasto:200g
mąki100g
masła2 łyżki
mleka1
jajko3-4 łyżki drobnego
cukru z
waniliąmasa serowa:500g
serka mascarpone1 łyżka esencji waniliowej2
jajka3-4 łyżki
cukrugarść
malinCiasto zagnieść, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godzinki. Rozwałkować przełożyć do foremki, nakłuć widelcem i upiec - 20 minut w 180 stopniach (ja wykładam papierem do pieczenia i obciążam kuleczkami).
Serek przełożyć do miski, dodać esencję,
cukier i
jajka i ubić na jednolitą masę. Ciasto wyjąć i ostudzić. Wyłożyć masę, powciskać
maliny i wstawić do piekarnika. Na początku masa robi się płynna, ale bez obaw, ścina się w trakcie pieczenia dzięki
jajkom. Piekłam 25 minut w 180 stopniach do złotego koloru i ścięcia masy.