Wczoraj na kolację z okazji dnia dziecka zrobiłam quesadille. Danie proste, szybkie i niekłopotliwe. Można kombinować z farszem na wiele sposobów i mając na uwadze zawartość lodówki. Danie bardzo "plastyczne" :)Quesadille z kurczakiem (na 4 osoby)8 placków do tortilli2 piersi kurczaka1 opakowanie serka ricotta2 spore garści świeżego szpinaku1 garść tartego sera dobrze i szybko rozpuszczalnego (u mnie ser salami)1 mozzarellasól, pieprz, paprykasok z cytrynyoliwaKurczaka oczyścić i pokroić w dosyć drobna kostkę. Posolić, posypać papryką i wrzucić na patelnie grillową. Do miseczki włożyć ricottę, dodać posiekany szpinak, starty ser i wystudzonego kurczaka. Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i ok łyżką soku z cytryny. Ułożyć na płasko 4 placki, rozprowadzić farsz,posypać pokrojoną w kostkę mozzarellą i przykryć drugim plackiem. Podpiec na patelni grillowej po 2 minutki po każdej ze stron.Podawać na ciepło. Pycha