Wykonanie
Kurczaka solimy, papryczymy i można popieprzyć ale ja nie lubię i obsmażamy na rumiano, ok 4-5 minut z każdej strony. W rondelku szklimy
cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Jak się zeszkli dodajemy
czosnek i po chwili pokrojone
pomidorki wraz z sosem. Doprawiamy
octem balsamicznym,
solą pieprzem i
cukrem. Gotujemy aż się trochę zredukuje i zgęstnieje - ok 15-20 minut. Gotowy sos mieszamy ze świeżym
tymiankiem i 3-4 łyżkami
serka mascarpone.
Kurczaka wkładamy do naczynia do zapiekania, polewamy sosem i posypujemy
oliwkami.

Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.Podajemy z
makaronem lub
ryżem.
Sos jest tak delikatny i aksamitny, że brak słów.Trzeba spróbować.Boskie!