ßßß Cookit - przepis na kasza z cielęciną, szpinakiem i pomidorami

kasza z cielęciną, szpinakiem i pomidorami

Wykonanie

Szybkie danie obiadowe - jako bazę wykorzystałam kaszę jęczmienną ale może to być też np. gryczana albo brązowy ryż.
Z parmezanu można oczywiście zrezygnować :)
Składniki:
ser Parmezan: 10 g
łyżka stołowa oliwy z oliwek: 10 g
p ół torebki kaszy jęczmiennej: 50 g
5-6 pomidorów suszonych: 25 g (jeśli w oleju to najpierw je umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem)
jeden kotlecik z cielęciny: 130 g
średni pomidor : 100 g
4-5 garści szpinaku świeżego w liściach: 100 g
sól, przyprawy
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cielęcinę i pomidory pokroić w kostkę. Szpinak posiekać. Pomidory suszone pokroić w drobne kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cielęcinę dolać wody i dusić ok. 10 minut. Dodać pomidory i szpinak i poddusić jeszcze 5 minut. Posolić i dodać ulubione przyprawy (np. pieprz, bazylia, rozmaryn, oregano) dosypać ugotowaną kaszę, wymieszać. Na talerzu posypać tartym parmezanem.
1 porcja - 425 g
Wartość energetyczna:
530 kcal
Białko:
45 g
Węglowodany :
54 g
Tłuszcz :
16 g
Źródło:http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/07/kasza-z-cielecina-szpinakiem-i.html