Wykonanie
Dzień dobry! Najlepszy sposób na udany dzień? Pyszne śniadanie! A jeśli przy tym jest szybkie w wykonaniu i zdrowe to z pewnością jest to... owsianka- owszem, ale nie, nie tym razem- dzisiaj mała, smaczna zmiana
planów.

Wreszcie weekend! Nie pamiętam, kiedy po raz ostatni tak bardzo cieszyłam się z tego faktu, ale po maturalnym maratonie mam już serdecznie dosyć. Niemniej jednak w końcu chwila wytchnienia- czas na przyjemności i zjedzone w spokoju śniadanie jako nagroda za przetrwanie ciężkiego tygodnia- czy zasłużona to się okaże, ale iście królewska i pyszna na pewno!Nie oszukujmy się- posiłek, na rzecz którego pierwszy raz od kilku miesięcy rezygnuję z owsianki, musi być idealny . Moje tradycyjne, ukochane śniadanie (KLIK) poprzeczkę stawia bardzo wysoko i nic nie jest w stanie go przebić, jednak przyznam, że dzisiejszy omlet plasuje się równie wysoko. Pachnie nieziemsko, jest mega puszysty i delikatny, a w połączeniu z
masłem orzechowym... nie do opisania, tego po prostu TRZEBA SPRÓBOWAĆ.

W mojej wersji nie ma żadnego
cukru, poza tym ze słodziutkiej
gruszki, który zupełnie wystarcza. Jeśli jednak nie potraficie się bez niego obejść, możecie dodać
miód,
syrop z agawy lub spróbować słodszego-
bananowego omleta sprzed dwóch tygodni (KLIK).Baza to 264kcal w tym 31,4g
białka, 9,1g tłuszczu, 13,6g węglowodanów oraz 15,6g błonnika . Omlet z dodatkami to 488kcal w tym 43,1g
białka (!), 20,1g tłuszczu, 38,8g węglowodanów i 21,5g błonnika .

SKŁADNIKI:40g
otrębów żytnich100g
serka wiejskiego lekkiego1
jajko2
białkacynamonkardamonkilka kropel
aromatu rumowegopół łyżeczki
proszku do piecznia5 łyżek
wodyDODATKI:50g
serka wiejskiego lekkiego30g
malin115g
gruszki20g
masła orzechowego (KLIK)PRZYGOTOWANIE:
Otręby zmielić na
mąkę (na przykład w blenderze) i dokładnie zmiksować z
jajkiem,
białkami i
serkiem wiejskimDodać pozostałe składniki i ponownie zmiksowaćTak przygotowaną masę wylać na rozgrzaną teflonową patelnię i smażyć pod przykryciemPo kilku minutach przekręcić delikatnie na drugą stronę, ponownie przykryć i smażyć około minutyNa koniec obudzić trochę swoją fantazję i udekorować pięknie swoje smakowite dzieło, a później... omnomnomnomn... :)Smacznego i miłego dnia!http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog



