Wykonanie
Był
pstrąg, był
łosoś, był
tuńczyk, więc
pora na
dorsza. Delikatne, chude
mięso zapiekane z
suszonymi pomidorami, czyli pyszny i niezwykle aromatyczny posiłek, którego przygotowanie to kwestia 30 minut. Najlepszy "fast food" to zdrowy fast food!
Rukola i
suszone pomidory to połączenie, które ostatnio bardzo przypadło mi do gustu. Lekko ostry smak
rukoli i niezwykły aromat
pomidorów świetnie ze sobą współgrają i z pewnością zasługują na uwagę- również ze względu na bogactwo witamin i cennych związków wspomagających odporność. No i oczywiście do tego
dorsz.
Pole do popisu pod względem dodatków pozostawiam do Waszej własnej decyzji i upodobań. U mnie były to
chipsy z pysznego topinambura, na temat którego wkrótce również się rozpiszę, a teraz wracam do sedna sprawy.
Do przygotowania jednej porcji pesto z
rukoli potrzebujemy:garść
rukoli- 30g10g
nerkowców1 mały ząbek
czosnkupieprzsólWszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Prawda, że dziecinnie proste? A jakie dobre! Takie pesto to doskonały dodatek do
mięs, a w szczególności ryb. Będzie również pasowało do słonych przekąsek, na przykład nachosów, na które przepis znajdziecie tutaj .
Kolej na
dorsza, czyli bombę pełną witamin, składników mineralnych, wzmacniającą odporność i poprawiającą krążenie, a do tego tak nieziemsko pyszną!
Ryba przygotowana w ten sposób to praktycznie źródło samego
białka, więc należy pamiętać o niezbędnym dodatku węglowodanów dla zbilansowania wartości odżywczych i dopełnienia smaku. Myślę, że dobrze sprawdzi się tu delikatna
kasza jaglana, gdyż reszta sama w sobie jest wystarczająco wyrazista.
SKŁADNIKI NA PORCJĘ:135g
fileta z dorsza atlantyckiego5g
suszonych pomidorówbazyliaoreganocząber
tymianeksól czosnkowa
pieprzodrobina
soku z cytrynyPRZYGOTOWANIE:
Suszone pomidory pokroić w cienkie paskiFileta naciąć w poprzek i w powstałe zagłębienia wkłożyć paski
suszonych pomidorówRybę skropić
sokiem z cytryny i doprawić
ziołami,
solą i
pieprzemZawinąć
rybę w folię aluminiowąPiec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CNa koniec drobne ogłoszenia "parafialne". Jak zapewne zauważyliście od kilku dni istnieje fanpage bloga na facebook'u, dzięki któremu możecie być na bieżąco z wszelkimi nowościami. Serdecznie zapraszam!https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog