Wykonanie
Delikatne, kremowe
czekoladki nadziewane aksamitnym kremem. Praliny to prawdziwy rarytas dla wielbicieli
słodyczy, ale niestety również bomba kaloryczna wypełniona substancjami, których nazwy ciężko wymówić, i nie mająca nic wspólnego z prawdziwą
czekoladą czy też
orzechami. Ale to nie powód do rozpaczy! Wystarczy kilka składników, odrobina chęci, szczypta kreatywności i będziemy mogli delektować się najzdrowszą wersją tych cudnych
słodyczy!

Nieziemsko słodkie, kremowe pralinki z nugatowym nadzieniem to moja miłość z dzieciństwa. Pamiętam, że przy każdej możliwej okazji prosiłam dziadka o pudełko tych słodkości, które zawsze kupował... w Lidlu. I nie mogły to być inne, chociaż na rynku mnóstwo było czekoladopodobnych "
owoców morza". Te albo żadne- nie dało się mnie wrobić, a kiedy już dostały się w moje ręce- ślad po nich ginął zaskakująco szybko. Przepyszne, wprost rozpływające się w ustach, a do tego tak apetycznie wyglądające! Niestety na tym kończą się ich zalety bo to mieszanka tłuszczu z tłuszczem, z dodatkiem tłuszczu trans i
cukru oraz śladową ilością
orzechów. Dzisiaj wolę sobie na nie popatrzeć, a zajadać się ich domową wersją bez zbędnych ulepszaczy.

Przygotowanie domowych pralinek wbrew pozorom nie jest żadną wielką filozofią. Kierujemy się tutaj przede wszystkim własnymi upodobaniami. W mojej interpretacji składniki to
miks migdałów,
masła orzechowego,
orzechów brazylijskich Fresano(do nabycia tutaj) oraz
daktyli Fresano(do nabycia tutaj). Jeśli jednak macie ochotę na inne
bakalie- nie ma najmniejszego problemu- kombinacje składników są nieskończone. Podobnie jest z dekoracją, do której ja użyłam
wiórków kokosowych,
orzeszków ziemnych i
kakao Fresano(do nabycia tutaj). Świetnie sprawdzi się tu również
gorzka czekolada,
cynamon lub
mąka migdałowa- eksperymentujcie!

Jak łatwo się domyślić, tak przygotowane łakocie, to przede wszystkim doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, mających zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i chroniących przed wieloma chorobami. Dodatkowo spożywanie ich zmniejsza chęci na sięganie po te mniej zdrowe
słodycze. W orzechach znajdziemy również
białko oraz błonnik pokarmowy, dzięki
czemu pralinki stanowią doskonałą, sycącą przekąskę. Co więcej są OBŁĘDNIE pyszne . Mocno
orzechowe z korzenną nutą i o bardzo przyjemnej konsystencji... po prostu niebo!Z podanej ilości składników otrzymamy 15 tych nieziemskich pralinek. Jedna(12g) to około 60kcal w tym 2g
białka, 4,5g tłuszczu, 4g węglowodanów oraz 1,5g błonnika .

SKŁADNIKI:60g
daktyli suszonych- uprzednio namoczonych w wodzie przez kilka godzin30g
orzechów brazylijskich40g
masła orzechowego- najlepiej domowego50g
migdałówcynamonimbirwiórki kokosowekakaozmielone
orzeszki ziemnePRZYGOTOWANIE:
Orzechy brazylijskie i
migdały posiekać w blenderzeDodać
daktyle,
przyprawy oraz
masło orzechowe i zblendować aż powstanie kleista masaMasę nabierać łyżką, w dłoniach formować kuleczkiPrzygotowane kulki obtaczać w wiórkach
kokosowych, orzeszkach lub
kakaoGotowe pralinki najlepiej przechowywać w lodówce, oczywiście jeśli będzie co do niej chować;)







