ßßß Cookit - przepis na kultowa sałatka z tuńczykiem oraz ślimaczki z ciasta francuskiego

kultowa sałatka z tuńczykiem oraz ślimaczki z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Witajcie,
dzisiaj dwa proste przepisy, które szybko się robi i które na pewno sprawdzą się na wielu imprezach, spotkaniach ze znajomymi czy po prostu jako szybkie np. kolacyjne danie.
Sałatka z tuńczykiem oraz ślimaczki z ciasta francuskiego, zapraszam!
Na pierwszy ogień sałatka, którą uwielbiam! Kiedyś już pokazywałam ją na blogu TUTAJ
Przygotowuje się ją bardzo szybko.
Składniki:
tuńczyk w puszcze - kawałki w sosie własnym
1/2 puszki kukurydzy
1 szalotka
sól, pieprz
sok z cytryny (jak lubicie)
majonez
Przygotowanie:
Do miseczki dodajemy tuńczyka (odsączonego z wody), pół puszki kukurydzy, pokrojoną szalotkę, majonez (2-3 łyżki). Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy i gotowe.
Sałatkę można zrobić 1-2 godziny przed podaniem, smaki przejdą i będzie pyszna. Doskonała jest też na drugi dzień, jeśli zostanie :)
A teraz roladki z ciasta francuskiego, które podpatrzyłam na jednym z blogów, o tutaj: ŚLIMACZKI
Roladki robiłam i z szynką, i z łososiem, jedne i drugie są doskonałe i bardzo szybko się je robi. Tak mi się spodobały, że robiłam je już kilka razy i za każdym razem z innymi składnikami.
Składniki:
ciasto francuskie
pesto
szynka
ser żółty
papryka czerwona
oregano, pietruszka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie smarujemy pesto, na wierzch układamy szynkę, pokrojoną paprykę, ser żółty, posypujemy oregano i zwijamy w roladkę. Kroimy na plasterki około 1,5 cm. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Pieczemy w 180 stopniach jakieś 15-20 minut, do zarumienienia.
Do roladek można dodać też ser żółty i jak pisałam - najróżniejsze składniki, ograniczyć Was może tylko wyobraźnia i lodówka ;)
A teraz sporo porcja zdjęć :)
Mam nadzieję, że przepisy przypadną Wam do gustu i podzielicie się tym ze mną w komentarzu :)
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2015/03/kultowa-saatka-z-tunczykiem-oraz.html