Wykonanie
Witajcie,dzisiaj dwa proste przepisy, które szybko się robi i które na pewno sprawdzą się na wielu imprezach, spotkaniach ze znajomymi czy po prostu jako szybkie np. kolacyjne danie.
Sałatka z
tuńczykiem oraz ślimaczki z
ciasta francuskiego, zapraszam!Na pierwszy ogień
sałatka, którą uwielbiam! Kiedyś już pokazywałam ją na blogu TUTAJPrzygotowuje się ją bardzo szybko.Składniki:
tuńczyk w puszcze - kawałki w sosie własnym1/2 puszki
kukurydzy1
szalotkasól,
pieprzsok z cytryny (jak lubicie)
majonezPrzygotowanie:Do miseczki dodajemy
tuńczyka (odsączonego z
wody), pół puszki
kukurydzy, pokrojoną
szalotkę,
majonez (2-3 łyżki). Całość doprawiamy
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Mieszamy i gotowe.
Sałatkę można zrobić 1-2 godziny przed podaniem, smaki przejdą i będzie pyszna. Doskonała jest też na drugi dzień, jeśli zostanie :)A teraz roladki z
ciasta francuskiego, które podpatrzyłam na jednym z blogów, o tutaj: ŚLIMACZKIRoladki robiłam i z
szynką, i z
łososiem, jedne i drugie są doskonałe i bardzo szybko się je robi. Tak mi się spodobały, że robiłam je już kilka
razy i za każdym razem z innymi składnikami.Składniki:
ciasto francuskiepesto
szynkaser żółtypapryka czerwonaoregano,
pietruszkaPrzygotowanie:
Ciasto francuskie smarujemy pesto, na wierzch układamy
szynkę, pokrojoną
paprykę,
ser żółty, posypujemy
oregano i zwijamy w roladkę. Kroimy na plasterki około 1,5 cm. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.Pieczemy w 180 stopniach jakieś 15-20 minut, do zarumienienia.Do roladek można dodać też
ser żółty i jak
pisałam - najróżniejsze składniki, ograniczyć Was może tylko wyobraźnia i lodówka ;)A teraz sporo porcja zdjęć :)








Mam nadzieję, że przepisy przypadną Wam do gustu i podzielicie się tym ze mną w komentarzu :)Smacznego!