Wykonanie
Witajcie!Dziś poniedziałek, a ja nie odkryję Ameryki mówiąc, że w ciągu całego tygodnia najbardziej lubię weekend. I wcale nie chodzi o to, że
mogę dłużej spać ;) ale też o to, że mam więcej czasu na śniadanie, gotowanie, przyrządzanie i smakowanie...I tak oto w sobotę i niedzielę "szalałam" ze śniadaniami. W sobotę zjadłam naleśniki a w niedzielę jaglankę. Szaleństwo wcale nie objawia się super specjalnymi posiłkami, a jedynie takimi, na jakie nie mam czasu w tygodniu. Jestem śpiochem, więc każda minuta spania dłużej jest bezcenna :)Zapraszam!Składniki na przygotowanie naleśników:1/2 szklanki
mąki ryżowej1/2 szklanki
mąki gryczanejokoło 2 szklanki mleka/
napoju ryżowego (kupiłam w proszku do rozrabiania z
wodą)1
jajko2 łyżki
oleju lnianegoszczypta
soliolej do smarowania patelni - opcjonalniedodatki: u mnie domowe pieczone
jabłka i kupny
dżem z czarnej porzeczkiPrzygotowanie naleśników:Należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, ja użyłam elektrycznej trzepaczki. Następnie smażyć na mocno rozgrzanej patelni. moje naleśniki wyszły nieco koronkowe, ponieważ smażyłam je na baaardzo mocno rozgrzanej patelni bez dodatku
oleju. Jak jeden usmażyłam na
oleju wyglądał jak tradycyjny naleśnik.



Składniki na przygotowanie jaglanki:2 spore łyżki
płatków jaglanych1
banan1 szklanka mleka/
napoju ryżowegododatki do smaku, u mnie:
jagody goji,
orzechy laskowe, kawałek
gruszki i
płatki kokosowePrzygotowanie:
Płatki ugotować na
mleku dodając
banana. Dodać ulubione dodatki i podawać.


Moje weekendowe śniadania były takie jak lubię. Codziennie jem raczej koktajl. Na
mleku kozim albo
owoce ze
szpinakiem czy
jarmużem. W weekend zazwyczaj zjadam coś, co mimo wszystko potrzebuje więcej czasu na przygotowanie i zjedzenie, jakiego niestety nie mam w tygodniu. Dlatego też zjadam: jajecznicę, naleśniki albo jaglankę i wszystko to na wszelkie różniaste sposoby.Smacznego!
