ßßß
Składniki:1 opakowanie mrożonego szpinaku4 ząbki czosnku1 cebulasól, pieprz do smakuolej rzepakowyser pleśniowy - opcjonalniePrzygotowanie:Nastawiłam wodę na makron i go ugotowałam al dente. W czasie gotowania się makaronu, na patelnię wylałam nieco oleju rzepakowego, dodałam drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę poddusiłam, zgarnęłam na bok i dodałam zamrożony szpinak. Cebulę i czosnek wyłożyłam na wierzch szpinaku, żeby nieco go ocieplić. Tak odwracałam kilka razy żeby szybciej był gotowy.Gdy szpinak był prawie gotowy, posoliłam i popieprzyłam do smaku. A gdy woda już praktycznie odparowała dodałam ugotowany makaron. Całość wymieszałam i chwilę podgrzałam. Wyłożyłam na talerz dodając nieco sera pleśniowego do smaku. Do sosu nie dodawałam żadnego serka, śmietany czy jogurtu, ale oczywiście można.
Całość prezentowała się ładnie i przede wszystkim było smaczne. Generalnie nie przepadam za szpinakiem, ale w takiej formie wraz z serem pleśniowym było super.
Do szpinaku można dodać serka mascarpone - będzie kremowy sos, albo jogurtu naturalnego - wtedy też będzie sos, ale dietetyczny, a przy użyciu makaronu pełnoziarnistego będzie to bankowo dietetyczne danie. :)Smacznego!