Wykonanie
Dzisiaj propozycja przepisu na dietetyczne kotlety z
kaszy pęczak.Najpierw zdjęcie, a poniżej składniki i sposób przygotowania.

Składniki:pół szklanki
kaszy pęczakgarść posiekanej
natki pietruszki1 średnia
cebula (ja użyłam czerwonej)około 2 łyżek
mąki pełnoziarnistejokoło 1 łyżki
otrębów1
jajkoprzyprawy do smakuPrzygotowanie:gotujemy
kaszę pęczak (ja zrobiłam to dzień przed pieczeniem kotletów)
cebulę dusimy w wodzie do miękkoścido wystudzonej
kaszy dodajemy
cebulę, mieszamynastępnie dodajemy wszystkie inne składniki:
pietruszkę,
jajo,
mąkę,
otręby, dokładnie mieszamy i przyprawiamydo moich kotletów użyłam:
pieprzu ziołowego,
pieprzu cytrynowego,
chili,
papryki wędzonej,
oregano, wiórków z
suszonych pomidorów,
czosnku kolorowegonastępnie formujemy kotlety i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kotlety formowałam za pomocą dwóch łyżek

pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20 minut, po 10 przekładamy kotlety na drugą stronęPo upieczeniu wyglądają jak
ciasteczka owsiane :)

Smakują wyśmienicie. Polecam zarówno na obiad np. z dodatkiem
kapusty kiszonej, jak i na kolację z dodatkiem np. świeżych warzyw.

Smacznego!Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.