Wykonanie
Idealna
ryba dla dietujących. Oczywiście w wersji bez panierki i tłustych frytek!składniki:-
filet dorsza bez skóry- 1 spora
czerwona papryka-
brązowy ryż-
przyprawy do smaku-
czosnek,
sos sojowyprzygotowanie:- zaczynamy od ugotowania
ryżu (zgodnie z poleceniem na opakowaniu)- w czasie gotowania się
ryżu, przygotowujemy
paprykę : myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki - wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika - około 180 stopni,
papryka potrzebuje być w piekarniku około 30 minut, pieczemy aż skórka zacznie czarnieć. Po wyjęciu
papryki z piekarnika warto włożyć ją do woreczka lub przykryć naczynie folią aluminiową, żeby chwilę się poparowało - wtedy jeszcze łatwiej zdejmiemy z niej skórkę- przygotowujemy
dorsza, pieczemy zawiniętego w folii aluminiowej: układamy filety i przyprawiamy:
pieprzem ziołowym,
sosem sojowym,
majerankiem i plasterkami
czosnku (ja użyłam dwa ząbki
czosnku) - dla osób, które nie przepadają za
czosnkiem - pieczony ma zupełnie inny smak, niż surowy - polecam spróbować); mój gotowy do pieczenia
dorsz wyglądał tak:- tak przygotowanego
dorsza wkładamy do piekarnika, w którym piecze się już
papryka (
ryba potrzebuje około 15 minut)
