Wykonanie
Podczas ostatniej wizyty w bardzo fajnym, klimatycznym miejscu, w ramach obiadu zamówiłam zupę z pieczonej
papryki i
pomidorów o kremowej konsystencji.. Zupa tak bardzo mi się spodobała i posmakowała jednocześnie, że dzisiaj spróbowałam ją odtworzyć :)Tak wyglądała u mnie:A żeby ją przygotować musicie
mieć:-> 2
czerwone papryki - upiekłam je w piekarniku i zdjęłam z nich czarną, spieczoną skórkę-> 3 jędrne, mięsiste
pomidory-> 1 średniej wielkości
cebulę->
czosnek - wystarczą 2 ząbki->
sól,
pieprz,
oregano,
słodka papryka-> kilka kropel dobrej jakości
oliwy->
kostka rosołowa, grzanki,
ser żółty - wg uznaniaNajpierw trzeba upiec
paprykę, w końcu to zupa-krem z pieczonej
papryki i
pomidorów :) Moja siedziała w piekarniku około 40 minut w temperaturze ~200 stopni.Do garnka, w którym będziecie gotować zupę, należy wlać trochę
oliwy, włożyć posiekany
czosnek i
cebulę, posolić i troszkę podsmażyć. Zabieramy się za
pomidory, ja nie zdejmowałam skórki, cała się zmiksowała i nie była wyczuwalna, ale możecie zrobić jak lubicie;
pomidory należy pokroić w kostkę i dołożyć do garnka z
czosnkiem i
cebulą, dusimy, mieszając by nic się nie przypaliło.Z upieczonej
papryki zdejmujemy spaloną skórkę (nie bójcie się jak będzie czarna, to nawet lepiej), oczyszczamy, kroimy i dokładamy do garnka. Chwilę mieszamy. Wlewamy około 1l
wody, zmniejszamy gaz i chwilę gotujemy. Jak warzywa będą już bardzo miękkie, zdejmujemy z ognia i używamy blendera.Następnie podgrzewamy zupę jeszcze raz, przyprawiając ją wg smaku. Ja użyłam
soli,
pieprzu,
oregano i
słodkiej papryki, która oprócz smaku podkręciła kolor :)Na wierzch zupy dodałam
starty ser cheddar i przygryzałam paluchami grissini. Równie smaczna byłaby np. z grzankami z
serem żółtym.Była pyszna i aromatyczna! Polecam!