ßßß
Empanady są kolejnym daniem rodem z Półwyspu Iberyjskiego. No i chyba muszę przyznać, że namowy mojej Drugiej Połówki żebym je zrobiła słyszę baaaaardzo często. Gdy już to następuje on sam potrafi zjeść 3/4 porcji na jedno posiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :)Składniki (na 18 sztuk): na farsz:40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki)1,5 papryki czerwonej2 cebule3 jajka25 dag przecieru pomidorowego3 łyżki posiekanej pietruszki1 łyżka oliwysól, pieprz na ciasto:3,5 szklanki mąki280 ml letniej wody5 dag masła6 łyżek oliwy2 jajkaszczypta soli+ 1 jajko do posmarowania empanadPrzygotowanie:Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu siekamy. Cebulę i pietruszkę także drobno siekamy, a paprykę kroimy na małe kawałki. Tuńczyka odcedzamy.Oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej cebulę aż się zeszkli. Dodajemy paprykę, a po chwili tuńczyka. Po około 5 minutach dodajemy przecier, jajka i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu aż odparuje cała woda, a farsz będzie zwarty. Studzimy.W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki łączymy w misce i za pomocą miksera lub własnych rąk wyrabiamy. Powinno nam powstać ciasto o podobnej konsystencji jak na pizzę. Dzielimy je na 3 części i po kolei każdą rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Za pomocą miski lub foremki do pierogów wycinamy koła o średnicy 20 cm. Na środek każdego nakładamy ok. 1 , 5-2 łyżek farszu i sklejamy jak pierogi.Empanady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 22-25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra/dół). Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.

