Wykonanie
W pierwszej chwili, kiedy natknęłam się na ten przepis, nie byłam do końca przekonana czy będzie mi smakowało.
Ziemniaki i
ciasto filo. Dość sceptycznie do tego podeszłam. Jednak bardzo się pomyliłam. Właśnie te
banalne ziemniaki w połączeniu z
cebulką w chrupiącym, gorącym filo, z dodatkiem świeżego
rozmarynu, smakują naprawdę wybornie. Danie na pewno zagości w moim domu na stałe. Polecam. Robi się je naprawdę szybko. Przepis z książki "Wegańskie pyszności".


Składniki:6 kawałków
ciasta filo (35 x 30cm)150 ml
wody (2/3 szkl.)90 g
oleju roślinnego (niepełne 1/2 szkl.) - użyłam z pestek
winogron4 duże obrane
ziemniaki180g posiekanej
cebuli (1 1/2 szkl.)1/4 łyżeczki
soli morskiejszczypta
pieprzu1 1/2 łyżki
bulionu warzywnego w proszku2-3 łyżki posiekanego świeżego
rozmarynu (opcjonalnie, ale ze względu na walory smakowe - warto)Przygotowanie:W małej misce wymieszać 3 łyżki
wody z 4 łyżkami
oleju. Położyć jeden kawałek
ciasta filo na blacie kuchennym, posmarować lekko miksturą
wody i
oleju. Przykryć kolejnym kawałkiem ciasta.Dwa
ziemniaki pokroić w kostkę, dwa zetrzeć na tarce, dodać posiekaną
cebulę,
rozmaryn,
sól i
pieprz. Podzielić masę na 3 mniej więcej równe części.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Zagotować pozostałą część
wody, wsypać
bulion w proszku, dokładnie wymieszać. Rozsmarować jedną porcję
ziemniaków na arkuszu
ciasta filo, zwinąć w foremny strudel, umieścić w formie do pieczenia. W podobny sposób formować kolejne 2 strudle - smarujemy jeden arkusz filo
wodą i
olejem, przykrywamy kolejnym, wykładamy masę ziemniaczaną i zwijamy.Każdy strudel posmarować odrobiną
oleju, przeciąć
ostrym nożem na 4 części. Spryskać lub polać gorącym
bulionem. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie jeszcze raz spryskać strudel
bulionem i powtarzać tę czynność, aż zużyje się cały. Piec kolejne 25-30 minut, do momentu, kiedy ciasto będzie lekko brązowe i chrupiące na wierzchu, a miękkie i soczyste w środku. Najlepiej smakuje na ciepło.