Wykonanie

Quinoa, inaczej komosa ryżowa,
ryż peruwiański to prastare zboże, które staje się coraz bardziej popularne. I bardzo dobrze, ponieważ jest lekkostrawna, bogata w
białko, nie zawiera glutenu i ma więcej wapnia niż
mleko.W połączeniu z poniższymi składnikami smakuje naprawdę świetnie.Przepis znalazłam tu.Składniki na 2 porcje:¾ szkl. komosy ryżowej (quinoa)kilka
suszonych pomidorów w
oleju4-5 łyżek
kukurydzy konserwowej2 łyżki posiekanej
natki2 łyżki uprażonych nasion (
słonecznik lub
dynia, można pomieszać)Dressing:2 łyżki
oliwy1łyżka
soku z cytrynysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Komosę zalać szklanką
wody i gotować pod przykryciem aż ziarna wchłoną
wodę. Gdy nie będą dostatecznie miękkie, dolać odrobinę
wody.
Pomidory osączyć z
oleju, pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać je z komosą,
kukurydzą i drobno posiekaną
natką pietruszki.Połączyć składniki dressingu, polać nim komosę, doprawić
solą i
pieprzem, posypać uprażonymi ziarnami.