ßßß Cookit - przepis na quinoa z suszonymi pomidorami, kukurydzą i natką

quinoa z suszonymi pomidorami, kukurydzą i natką

nazwa

Wykonanie

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, ryż peruwiański to prastare zboże, które staje się coraz bardziej popularne. I bardzo dobrze, ponieważ jest lekkostrawna, bogata w białko, nie zawiera glutenu i ma więcej wapnia niż mleko.W połączeniu z poniższymi składnikami smakuje naprawdę świetnie.Przepis znalazłam tu.
Składniki na 2 porcje:
¾ szkl. komosy ryżowej (quinoa)
kilka suszonych pomidorów w oleju
4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
2 łyżki posiekanej natki
2 łyżki uprażonych nasion (słonecznik lub dynia, można pomieszać)
Dressing:
2 łyżki oliwy
1łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Komosę zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem aż ziarna wchłoną wodę. Gdy nie będą dostatecznie miękkie, dolać odrobinę wody. Pomidory osączyć z oleju, pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać je z komosą, kukurydzą i drobno posiekaną natką pietruszki.
Połączyć składniki dressingu, polać nim komosę, doprawić solą i pieprzem, posypać uprażonymi ziarnami.
Źródło:http://fitcuisine.blogspot.com/2014/05/quinoa-z-suszonymi-pomidorami-kukurydza.html