Wykonanie
Uwielbiam
maliny, są pyszne:) Do ciasta postanowiłam dodać jeszcze
borówki. Ciasto pyszne! Miękkie i świeże było jeszcze kolejnego dnia. Sezon
owocowy przed nami, także może ktoś z Was skorzysta z tego przepisu i przygotuje właśnie to ciasto dla swojej rodziny, polecam:) Bez wątpienia do tego ciasta pasują też
truskawki,
porzeczki,
jagody,
czereśnie czy
brzoskwinie.Składniki - forma o średnicy 26 cm:1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
cukru1 kostka
margaryny5
jajek1
cukier waniliowy1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 garści
malin2 garści
borówek1-2 garści
płatków migdałowychWażne, aby wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, muszą
mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodajemy
jajka, cały czas miksujemy.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko razem z
proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy, systematycznie mieszając na gładką masę.Okrągłą formę do ciasta (26 cm średnica) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką/bułką tartą/wiórkami kokosowymi albo wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wierzch posypujemy
owocami oraz
płatkami migdałowymi.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 60 minut.Gotowe, ostudzone ciasto możemy posypać
cukrem pudrem. Pychota:)


