Wykonanie
1 szklanka
kaszy gryczanej300 g
mięsa mielonego wieprzowego300 g
brokuła5 dużych
pieczarek1 kostka
sera feta2
marchewki1
cebula2 ząbki
czosnkuoliwa do smażenia1 łyżeczka
masłasól,
pieprzliść laurowy,
ziele angielskie1 łyżeczka
majerankuKaszę (1 szklanka) zalewamy 2 szklankami gorącej
wody, dodajemy
sól,
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż
kasza wchłonie całą
wodę, ciągle mieszamy. Po ugotowaniu dodajemy
majeranek.

Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy pokrojoną
cebulę i posiekany
czosnek. Gdy
cebula się zeszkli dokładamy
mięso mielone.Na drugiej patelni roztapiamy
masło i wrzucamy pokrojoną w półtalarki
marchewkę, dusimy 3 min.Podobnie z
pieczarkami, kroimy je w grube plastry i smażymy kilka minut, tak aby nadmiar
wody wyparował.
Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy 3-4 minuty, po czym blanszujemy zimna
wodą.Wszystkie produkty układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym:
kasza,
mięso mielone z
cebulą i
czosnkiem,
pieczarki,
marchewka,
brokuł,
ser feta.

Zostawiamy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni na ok 30 minut.