Wykonanie
1 główka
białej kapusty200 g
kaszy gryczanejgarść
suszonych grzybów leśnych0,5 kg
pieczarek1
jajko2
cebule1 ząbek
czosnku1 łyżka
masłakostka rosołowa/grzybowa
liść laurowy,
ziele angielskiesól,
pieprzmajeraneknatka pietruszki (opcjonalnie)Gołąbki z
kaszą gryczaną i
grzybami możemy przygotowywać na co dzień, bądź od święta. Może to być danie na nasz wigilijny stół.Wieczór przed przygotowaniem gołąbków należy namoczyć
suszone grzyby. W tym celu musimy zalać je
wodą i pozostawić na całą noc. Pamiętajmy, aby nie wylewać powstałego płynu.Z
kapusty należy wyciąć głąb, a następnie całą główkę włożyć do dużego garnka z gotującą się
wodą.
Kapustę gotować do momentu, aż liście będą łatwo odchodzić. Wyjmować zewnętrzne liście po kolei i odcinać od nich zgrubienia. Odstawić liście
kapusty do ostygnięcia.
Kaszę gryczaną gotujemy al dente i również odstawiamy do ostygnięcia.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w dość drobne cząstki. Podsmażamy na patelni. W tym czasie gotujemy
grzyby do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie należy ją zeszklić. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Do
cebuli i
czosnku dodajemy
grzyby i
pieczarki. Doprawiamy do smaku. 1/3 farszu
grzybowego oraz sok z
pieczarek i
grzybów zostawiamy do przygotowania sosu.2/3 farszu mieszamy z
kaszą gryczaną, dodajemy całe
jajko oraz
majeranek i opcjonalnie
natkę pietruszki.Przygotowujemy liście i nakładamy na nie po ok 2 łyżki farszu. Do środka zawijamy brzegi liści, a następnie należy zrolować je wzdłuż. Układamy w garnku, miejscem łączenia do dołu. Zalewamy (do ok połowy)
wodą, dodajemy
kostkę rosołową albo
grzybową,
liść laurowy,
ziele angielskie, doprawiamy
solą i
pieprzem. Dusimy do miękkości
kapusty.Przygotowujemy sos. Do pozostawionych
grzybów i
pieczarek dodajemy
wodę z
grzybów i sok z
pieczarek, całość gotujemy, aż sos zgęstnieje.Przygotowane gołąbki polewamy
sosem grzybowym.